تیپ یک بقای فردی: نگرانی

یک‌های بقای فردی، کمال گرایان واقعی، میان سه تیپ فرعی یک در انیاگرام هستند. آن‌ها شور خشم را از طریق تلاش زیاد برای کامل‌تر کردن خود و کارهایی که انجام می‌دهند، ابراز می‌کنند. در این تیپ فرعی، خشم واپس رانده شده‌ترین هیجان است. مکانیسم دفاعی “واکنش وارونه” حرارت خشم را به گرما تبدیل می‌کند و در نتیجه، شخصیتی دوستانه و خیرخواه به وجود می‌آورد.

مطالب بیشتر را اینجا گوش کنید

درباره‌ی تیپ‌های فرعی

در انیاگرام، شورهای هیجانی نٌه‌گانه‌ای برای هر تیپ شخصیتی وجود دارد و نحوه‌ی مواجهه با این شور در هر یک از ما، توسط یکی از سه غریزه‌ی اصلی (بقای فردی، اجتماعی و یک‌به‌یک) پاسخ داده می‌شود. همین امر موجب تولید سه زیرمجموعه در هر تیپ می‌شود. تفاوت‌هایی که تیپ فرعی ما را از دیگر تیپ‌های فرعی جدا می‌کند. انیاگرام به ما می‌آموزد که فارغ از تیپ اصلی شخصیت ما (1 تا 9)، از این سه حالت (بقای فردی، اجتماعی و یک‌به‌یک) یکی بیشتر از بقیه دغدغه‌ی اصلی ما است و باعث تفکیک تیپ‌های فرعی تیپ اصلی می‌شود.

1. بقای فردی: تمرکز اولیه‌ی غریزه‌ی حفاظت یا بقای فردی بر روی بقای فیزیکی، نگهداری و تغذیه است. مسائلی مثل امنیت، رفاه اقتصادی و آسایش فردی می‌تواند مورد فوکوس تیپ‌های بقای فردی باشند.

2. اجتماعی: غریزه‌ی اجتماعی بر روابط ما با دیگران به عنوان یک گروه یا با کل جامعه متمرکز است. ایجاد پیوندهای اجتماعی ایمن، تعاملات جمعی سازنده و موفقیت‌های گروهی در این تیپ فرعی پر رنگ هستند.

3. یک‌به‌یک: تمرکز اصلی این غریزه‌، بر روابط میان‌فردی و نیاز ما به هماهنگی یا همخوانی با دیگری است. این تیپ فرعی شدیداً به تجربه‌های “صمیمانه” اهمیت می‌دهد و ارتباطات پر انرژی را خواستار است.

تیپ‌های فرعی منشعب از تیپ یک

تیپ یک هم مانند همه‌ی تیپ‌های دیگر انیاگرام، به سه تیپ فرعی تقسیم می‌شود. شور هیجانی این تیپ “خشم” است و نحوه‌ی مواجهه با این خشم، از دیدگاه‌های فردی، جنسی و اجتماعی، سبب بروز تفاوت‌هایی گاه کوچک‌تر و گاه بزرگ‌تر، در میان تیپ‌های فرعی آن می‌شود. یکِ بقای فردی، خشم خود را برای کامل کردن خود به کار می‌بندد، یک جنسی با خشمش به نبرد با کاستی‌ها می‌رود و اصلاح‌گر می‌شود و یک اجتماعی از خشمش برای القای الگوی صحیح به دیگران استفاده می‌کند.

تیپ یک بقای فردی: نگرانی

متمرکز بر خود

1 های بقای فردی، بر تلاش برای کامل کردن هر کاری که انجام می‌دهند تمرکز می‌کنند. آن‌ها کمال‌گرایان (پرفکشنیست‌های) واقعی انیاگرام هستند. خود را بسیار ناقص می‌بینند و سعی می‌کنند خود را بهبود بخشند و تمام جزئیات کاری را که انجام می‌دهند، تصحیح کنند. این افراد مضطرب‌ترین، نگران‌ترین و درعین‌‌حال دوستانه‌ترین و خون‌گرم‌ترین تیپ فرعی از میان 1 ها هستند.

تیپ یک صمیمی: تعصب (ضد تیپ)

متمرکز بر رابطه

1 های یک‌به‌یک، بر کامل کردن  افراد دیگر و جامعه به عنوان یک کل واحد تمرکز می‌کنند. آن‌ها بیشتر اصلاح‌طلب هستند تا کمال‌گرا و نسبت به بروز خشم و تعصب، گرایش بیشتری از دو تیپ فرعی دیگر 1 دارند. این افراد توجه کمتری به کامل کردن رفتار خود داشته و بیشتر به این می‌پردازند که آیا دیگران کارها را درست انجام می‌دهند؟ یا خیر.

تیپ یک اجتماعی: ناسازگاری

متمرکز بر گروه

1 های اجتماعی، بر انجام کارها در مفهوم کلی، یعنی دانستن راه درست انجام کارها و درست کردن الگو (مُدلینگ) از نحوه‌ی انجام درست آن‌ها برای دیگران تمرکز می‌کنند. این افراد که تیپی اینتلکچوال (فکری) هستند، ذهنیت معلمی دارند و نقش خود را در زندگی، کمک به دیگران می‌دانند تا آنچه را که فکر می‌کنند می‌دانند، دیگران هم بدانند: یعنی به دیگران روش کامل شدن را آموزش بدهند

می­‌توان گفت در این تیپ فرعی، دلمشغولی یک شور به تمام معناست. رفتار این تیپ را نمی­‌توان تنها در قالب دلمشغولی بیش از حد یا نیاز به دلمشغولی فکری تعریف کرد. بلکه افرادی که این تیپ فرعی را دارند در خصوص چیزهایی دلمشغولی فکری پیدا می­‌کنند که درست هستند و گاه در تلاش برای تصحیح چیزهایی که نیاز به تصحیح ندارند، دست و پا می‌زنند و گاه نیز برخی از ‌آن‌ها را از بین می­‌برند. این دلمشغولی را می­‌توان نوعی نیاز اغراق­آمیز به عاقبت­‌اندیشی و نیاز شدید به تحت اختیار داشتن اوضاع دانست که محرک آن، ترس از مورد تهدید قرار گرفتن بقاست.

در واقع،‌ تصویر ذهنی این تیپ فرعی از خود، تصویر فردی بسیار ناکامل است. به همین علت، کنش­‌های او، تلاش وسواس­گونه و مستمری برای بهبود خود می‌باشد.

خشم او در پس نقابی از خیرخواهی محبت‌­آمیز و خدمت به دیگران پنهان می­‌شود و مجالی برای بروز خشم و رنجش برای او باقی نمی­‌گذارد. در واقع، او خشم خود را به حسن نیت بدل می­‌کند.