معرفی بیشتر را اینجا گوش کنید.

تیپ 1: اصلاح‌طلب، کمال‌گرا

شخصی پایبند به اصول، خودکنترل‌کننده، منظم، دقیق، برنامه‌ریز و هدفمند

افراد تیپ یک از واقعیت راضی نیستند و معتقدند شخصاً بر عهده‌ی آن‌هاست که همه چیز را بهبود ببخشند. آنان منتقد، آموزش‌دهنده و آرمانگراهایی بلندپرواز هستند که شدیداً تمایل دارند استانداردهای خود را برقرار کنند. باور دارند که فقط نظرات آن‌ها درست است و همه چیز باید مطابق آرمان‌ها باشد. در این حالت احساسات و تمایلات خود را تحت کنترل نگه می‌دارند و سختگیر، دقیق و وقت‌شناس می‌شوند و همه چیز را به سیاه و سفید (درست و غلط) تقسیم می‌کنند. کاملاً  منتقد خود و دیگران هستند. 

یک‌های رشد یافته می‌توانند مستدل و منضبط باشند، مناسب شرایط موجود رفتار کنند و سخت‌گیری‌هایشان را کاهش دهند. 

یک‌هایی زوال یافته متعصب، بسته ذهن، حق به جانب، بی‌تحمل و غیرقابل انعطاف هستند. آنان فقط نقص‌ها را در هر چیزی می‌بینند.

نقاط قوت:

1. صداقت
2. سخت‌کوشی
3. مسئولیت پذیری

نقاط ضعف:

1. قضاوت‌گری
2. انعطاف‌ ناپذیری
3. کمال‌گرایی افراطی

تمایلات:

1. کامل بودن
2. خوب بودن
3. بی‌نقص بودن

ترس‌ها:

1. بد بودن
2. فاسد بودن
3. ناقص بودن

صفات عمومی تیپ 1:

1. از دیسیپلین بالایی برخوردار هستند.
2. منتقد درونی دارند و خود انتقادگرند.
3. به صورت افراطی اعمال کنترل می‌کنند.
4. دائما تلاش می‌کنند دارای فضیلت باشند.
5. کمال‌گرایی و انتقادگری آنان بسیار بالاست.
6. برای درخواست‌هایی که می‌کنند مطالبه‌گر هستند.
7. خشم به عنوان پس‌زمینه‌ی هیجانات آنان تعمیم یافته است.

مشخصات بیشتر را اینجا گوش کنید

بال‌های تیپ یک

افراد تیپ 1 با بال 2 ممکن است خیلی بخشنده و مردم‌دوست شوند و به کار خود در کمک به افراد دیگر تمرکز کنند.

افراد تیپ 1 با بال 9 ممکن است خیلی در آرامش باشند، کمتر عکس‌العمل نشان دهند از کمال طبیعت لذت ببرند.

در مسیر رشد و زوال شخصیت

در جهت پیکان هفت

وقتی یک‌ها به سمت 7 می‌روند، واقعیت را با تمام نقص‌هایش می‌پذیرند، آرامش درونی پیدا می‌کنند و اجازه می‌دهند هر چیز به روش خودش اتفاق بیفتد. در این حالت با دیگران موثرتر ارتباط می‌گیرند و کمال را در  لحظه‌ی حال پیدا می‌کنند.

در جهت پیکان چهار

زمانی که یک ها نمی‌توانند احساساست خود را به تعویق بیندازند، رفتارهای 4های متوسط را در پیش می‌گیرند. در این حالت، کج خلق و دمدمی مزاج می‌شوند، از آنجا که نمی‌توانند از فشار منتقد درونی خود فرار کنند از خود و جهان متنفر می‌شوند. 

سه مدل تیپ یک

تیپ 1 بقای فردی

تیپ 1 بقای فردی (نگرانی) بر روی ساختار و سازمان‌دهی درست همه چیز تمرکز می‌کنند و زمانی که فکر می‌کنند ممکن است این اتفاق نیفتد یا رخ ندهد، اضطراب، نگرانی و خشم را به شکل آزردگی و ناکامی تجربه می‌کنند. آن‌ها برای اطمینان از این‌که همه چیز تحت کنترل است، بر دقت و درستی فوق‌العاده به‌عنوان راهی برای اطمینان از درست انجام شدن همه چیز تأکید می‌کنند و احساس خشم نسبت به خود یا موقعیت‌هایی می‌کنند که‌ این اتفاق نمی‌افتد. معمولاً با تیپ 6 یا 3 بقای فردی اشتباه گرفته می‌شوند.

تیپ 1 اجتماعی

تیپ 1 اجتماعی (ناسازگاری) خود را به‌عنوان مُدل‌هایی درک می‌کنند که نشان‌دهندۀ شیوۀ درستی از بودن و رفتار هستند. آن‌ها معیارهایی را برای چگونه بودن تعیین می‌کنند و خشم آن‌ها زمانی به وجود می آید که دیگران به ‌این دلیل به آن‌ها احترام نمی‌گذارند یا مطابق مثال آن‌ها زندگی نمی‌کنند. این تیپ فرعی اجتماعی هم‌چنین تلاش‌های خود را بر اصلاح و کمال نهادهای اجتماعی و نقد آن‌ها متمرکز می‌کند و بروز خشم زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم‌ها و ساختارهای اجتماعی مطابق انتظارات آن‌ها نیستند.

تیپ 1 یک‌به‌یک

تیپ 1 یک‌به‌یک (تعصب) “ضد تیپ” نیاز به تلاش برای محافظت از دیگران، به‌ویژه از کسانی که برای آن‌ها مهم هستند و هم‌چنین برای کامل کردن جامعه به‌طور کلی دارند. اصلاح دیگران را حق و مسئولیت خود می‌دانند و زمانی که مردم و جامعه انتظارات‌شان را برآورده نمی‌کنند، با شدت، شور و خشم به ‌این کار می‌پردازند. این یک ضد تیپ است و می‌تواند با تیپ فرعی 8 یک‌به‌یک اشتباه گرفته شود. این تیپ به عنوان ضد تیپ  1 ، مسیری کاملا در تضاد یا در مقابل شور هیجانی خود را  برگزیده است.

مطالعه‌ی تیپ‌های دیگر

کمال‌گرا

یاری‌رسان

موفقیت‌طلب

فردگرا

پژوهشگر

وفادار

مشتاق

چالشگر

صلح‌طلب

مطالعه‌ی مراکز سه‌گانه‌ی انیاگرام